skip to Main Content
About Michel Poort

Kunstenaar Michèl Poort bereikte in 2015 een dieptepunt. Hij verloor zijn liefde, zijn geld en zijn passie voor de kunst. Of zoals hij het zelf omschrijft, ‘hij was wel klaar met het leven’. Een toevallige ontmoeting in de jungle op Bali verandert alles. Na maanden van zelfonderzoek keert hij huiswaarts met maar één hartenwens: de wereld weer kloppend maken. Sindsdien heeft Michèl zijn kunst gewijd aan het hart, een passie in een veelvoud van kleuren, materialen en afmetingen. Hij zegt het zo:

“Ik zeg niet dat ik mijn leven heb gegeven aan de kunst
Ik zeg liever dat het hart mij mijn leven heeft teruggegeven.”

Michel Poort (1960) is geboren in Hilversum en studeert na zijn middelbare schooltijd enige jaren aan de Artibus in Utrecht en later de Ruud Wacker Academy . Poort werkt in Utrecht en zijn harten ‘kloppen’ over de hele wereld.

Waarom het hart?

Poort: “Zelfontdekking is een continu proces van het wegnemen van dat wat onbelangrijk is, het herzien van onze kernwaarden en het proberen om in betere afstemming met deze innerlijke waarheden te leven. Belangrijk is dat iedereen stappen kan zetten in de richting van meer zelfkennis door de verbinding met je hart en daarmee blokkades weg te nemen voor verbinding met anderen.”

Wat geeft het hart ons?

“Als we ons hart vaker laten spreken, er beter naar luisteren zijn we authentieker en veel gelukkiger. We gaan keuzes maken die bij ons passen en zijn daarmee liever voor onszelf en toegankelijker voor onze omgeving. Het hart heeft waarden, het hoofd vooral regels. Regels zoals wat je wel of niet mag of kan zijn, vaak niet afgestemd op ons leven, onze plek in de wereld en daarmee een belemmering om een waardevol leven te leiden met onzekerheid en angst. Die angst ligt buiten onze comfort zone en veroorzaakt vaak negatieve energie.

Ik vraag vaak aan mensen wat hun mooiste herinneringen zijn en heel vaak zijn het de meest gewone dingen. Een overwinning op jezelf, verliefd gevoel of die verregende vakantie in een te klein tentje op Schiermonnikoog en dat geldt ook voor hen die heel succesvol zijn. Geluk is niet in geld uit te drukken, wel in bijzondere momenten. Dat zie je en voel je aan mensen die leven vanuit hun hart.

Maar hoe?

“Het mooie is dat als je niks meer te verliezen hebt, zoals ik dat voelde toen in naar Bali ging er nieuwe ruimtes ontstaan. Ruimtes die je helemaal zelf mag invullen. In die periode volgde ik ook slechts mijn handen die bezig waren om het hart te vormen. Door echt alles los te laten wordt ook niks onmogelijk. Die verbazing keer op keer.

Voor mij als kunstenaar is het hart bovendien de mooiste vorm waarbinnen alles mogelijk is.
Hier kan ik echt alles in kwijt en het bijzondere is dat het altijd weer wordt herkend door de kijker, omdat mijn harten nooit perfect zijn. Dat maakt het misschien ook weer kloppend.”

'Kloppend’ omdat je harten niet perfect zijn?

“Ja, op alles zit tegenwoordig een filter. Zo jammer.
“Het vinden van schoonheid in imperfectie.”
Niets is perfect. Werkelijk niets.
Maar dat is ook juist de schoonheid ervan! Onze gebreken en imperfecties maken ons juist speciaal. Het zijn die verschillen die ons zo authentiek en uniek maken waardoor we echt met elkaar verbonden zijn. Hoe kleurrijk kan de wereld worden voor de ander door te zijn wie we zijn. Daarom heeft elk hart wel iets …”

Hoe maakt het hart de Wereld kloppend.

Poort: “Mij droom is dat iedereen de ruimte krijgt om zijn of haar leven te leiden. Dromen waar te maken door te blijven voelen, want de sprankeling die ontstaat als iemand vanuit zijn authentieke kern leeft is wat je wilt delen. Daarom is liefde niets anders dan dat de ander ervoor zorgt dat je nog meer van jezelf gaat houden.
Want via die ander investeer je ook een wereld die uiteindelijk kloppend wordt …hoe mooi is dat.

Back To Top